Анықта
Заттарды қалай дұрыс жуу және үтіктеу керек?
• Киімді жуар алдында матасына, түсіне және ластануына қарай сұрыптау керек.
• Түрлі түсті киімдер мен ақ киімдерді бөлек жуу қажет.
• Жумас бұрын киімнің қалталарын тексеру керек.
• Кептіру алдында жуылған киімнің ішін сыртына айналдырып, қыртыстарын кетіру үшін қағу қажет.
• Көйлектер мен жейделерді ілгіште кептіреді. Шалбарды жіпке бел тұсынан бірнеше қыстырғышпен бекітіп іледі.
• Киімді сәл дымқыл күйінде үтіктеген жақсы. • Қол орамалдары мен шұлықтарды күнделікті жуып отырған дұрыс.
Оқы, қызық!
Киімнің заттаңбаларында арнайы белгілер болады. Олар киімді дұрыс күтуге көмектеседі. Әр белгінің қандай да бір әрекетке қатысты мағынасы бар.
Киімді жуу, үтіктеу және кептіру кезінде келесі ережелерді ескеру қажет.
1. Жүннен жасалған бұйымдарды жылы сумен жуады ыстық суда олардың өлшемі кішірейеді), тегіс жерге жайып кептіреді. Ылғал мата арқылы үтіктейді.
2. Мақта киімдерді (тоқыма жейде, шалбар, жейде, көйлек тер) сәл дымқыл кезінде ыстық үтікпен үтіктейді
3. Джинса киімдерді суға салып қоюға болмайды.
4. Орамалдар мен шұлықтарды ыстық суда жуады.